27 Aralık 2012 Perşembe

Hızlı Yürümenin püf noktaları


Hızlı yürümek ve koşmanın arasında ki farklar bilimsel olarak açıklandı. Son zamanlarda oldukça tartışılan konulardan biri olan hızlı yürümenin, tempolu koşu yapmaktan daha fazla kalori harcattığı kanıtlandı. Şimdi sizlere hızlı yürümenin püf noktalarını anlatacağım.



Öncelikle profesyonel olarak koşu yapanların bildiği gibi, nefes alış verişlerinin düzenli olması, koşucunun daha az enerji sarf ederek daha hızlı ve uzun mesafeler kat edebileceğini söyleyebilirim. Bu yüzden hızlı yürümenin de birinci kuralı nefes kontrolü.
Yürümeye başladınız ve belirli bir ivme ile hızlanıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken tek husus, nefes alış verişlerinizi düzenli bir senkronda devam ettirmektir. Örneğin sol ayağınızı ileri doğru attığınızda ağzınızdan derin bir nefes alıyor, sağ ayağınızı ileriye doğru atarken de az önce içinize çektiğiniz havayı burun deliklerinizden dışarı veriyorsunuz. Peki hızlı yürüme anında, bu nefes alış verişlerimizi nasıl kontrol edeceğiz? diye bir soru soracaksanız da bu tamamen sizin dikkatinize kalmıştır. İlk olarak yürüyüşe başladığınızda ilk 50 metre boyunca nefes kontrolünüzü belirli bir düzene oturtmadan hızlanmayın.


Hızlı yürümenin bir diğer püf noktası ise; kalça haraketleriniz. Şimdi kendinizi yürürken hayal edin. Ellerinizin hareketlerini, ayak adım atışlarınızı ve bununla birlikte kalça hareketlerinizi düşünün. Eminim hiç biriniz daha önce  yürümekteyken kalçalarınızın ne şekilde hareket ettiğini düşünmemiştir. Öncelikle kalça hareketlerinizi belirleyen unsur burada ayak adım atış şekliniz. Ayaklarınızı diz kapaklarınızdan güç alarak ileriye doğru atıyorsanız bu standart yürüş stiline girmekte. Hızlı yürümek için kalçanızdan destek alarak ve dizinizi geriye bükmeden yürümek zorundasınız. Elbette ilk başlarda biraz zorlanacaksınız veyahut adım atarken ki görüntünüz biraz garip görünebilecek ancak kalçalardan destek alarak atılan adım hızlı yürümeniz için size gerekli ivmeyi ve gücü sağlayacak en önemli unsurdur.

Şimdi izleyeceğiniz video ile kendi yürüyüş tarzınızı karşılaştırın ve yukarıda anlattığımız püf noktalarını kendinize zaman tanıyarak ve sürekli antreman yaparak geliştiriniz.





0 yorum :

Yorum Gönder