29 Aralık 2012 Cumartesi

Araba kullanma teknikleri 1


Günümüzde araç kullanan sayısı her geçen gün artmakta. Otomotiv sektörü dünyanın en büyük sektörlerinden bir tanesi. Her yıl dev araç üreticileri rahat ve güvenli araç kullanma adına çeşitli yeniliklerle araç donanımlarını arttırıyor.
Araba kullanma teknikleri bölümümüzde trafikte her zaman karşılaşacağınız bazı zorlukların üstesinden nasıl gelinebileceğini anlatmaya başlıyoruz.

Dik yokuşlarda aracı geriye doğru kaydırmadan hareket etmek.

Şehir içinde her zaman düz yollarda araç kullanacaksınız diye bir kaide yoktur. Özellikle dağ yamaçlarına yapılmış kentsel alanlarda araç kullananların en çok zorlandıkları durumlardan bir tanesi ise araçlarıyla yokuş tırmanırlarken aracı durdurmak zorunda kalmaları ve tekrar aracı ileri istikamette sürmeye devam etmeleridir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle sakinliğinizi kontrol etmelisiniz. Aracınızın arkasında araç var mı? Eğer var ise sizin aracınıza ne kadar yakın konumda duruyor. Bunu mutlaka dikiz aynasından kontrol edin.

1.Adım

Aracın el frenini çekin ve aracınızın frene basmadan sabit bir şekilde durduğundan emin olun.

2. Adım

Aracınızı 1.vites'te tutun. Sol ayağınız debriyaj pedalına basılı olsun.

Not: Arkanızda araç varsa telaş etmeyin. Yokuş yukarı güvenli bir şekilde aracınızı hareket ettirme süreniz düz yoldakinden biraz daha zaman alacaktır. Ancak önemli olan konu güvenli ve aracınızı geriye kaydırmadan hareket etmektir. Bunu unutmayın.

3. Adım

Gaz pedalına düz yolda hareket anında ne kadar basıyorsanız, yokuş yukarı hareket etmek için de o kadar baskı uygulayın.

4. Adım

Aracınızın gaz pedalına basarken hafifçe sol ayağınız ile basmakta olduğunuz debriyaj pedalından çekin. Aracınızın ileri doğru hamle yaptığını fark edeceksiniz

5. Adım

Sağ elinizle el frenini indirin ve aynı anda Sol ayağınızla basmakta olduğunuz debriyaj pedalından ayağınızı hafifçe çekin. Aracınız hareket haline geçtiğinde çok sert olmamak kaydıyla belirli oranda gaz vermeyi sürdürün.


Sonuç: Aracınızı güvenli bir şekilde yokuş yukarı hareket ettirmek oldukça basittir. Yukarıda anlattığımız şekilde adımları uyguladığınız takdirde bunu başaracaksınız. Önemli olan telaş etmemeniz ve bu denemeleri bir kaç defa trafiğe kapalı alanda tekrar etmenizdir. Göreceksiniz ki bol tekrar ile çok rahat şekilde aracınızı geriye kaydırmadan yokuş yukarı kalkış yapabileceksiniz.


0 yorum :

Yorum Gönder