19 Ekim 2014 Pazar

Deniz Kestanesi nasıl yenir?


Yazılarımıza deniz ürünleriyle devam ediyoruz. Bir önceki yazımızda Japonyalı katillerin canlı kalamar sote yapışını konuşmuştuk. Şimdi sıra bizden bir video ya geliyor.

Deniz kestanesi (sea urchin) denilen bu hayvanat, özellikle yaz aylarında denize girmek isteyen insanların ayaklarına batmasıyla ünlü bir tür deniz kabuklusu. Resimlerini veriyorum.


Dayanıksız bir kabuk ve üzerine kırılmaya yatkın ama son derece ince ve sivri binlerce dikeni bulunan bir tür canlı. Ben onları kirpilere benzetiyorum ve adına deniz kestanesi yerine deniz kirpisi demenin daha doğru olacağına inanıyorum.

Peki ne yapalım biz bu dikenli hayvanatı? Çok basit;  afiyetle yiyelim!! Çünkü yenebiliyor!

İstereseniz Youtube üzerinden bir video örnekleyelim ve bu deniz kestanesi nasıl kırılıyor ve yeniliyor güzelce anlatalım. İşte o video



Deniz kestanesini uzun bir bıçak ile dairesel şekilde düzgünce kesiyoruz. İçinde yer alan 5-6 adet turuncu renkli yumurtalarını dikkatli bir şekilde önce bir kabın içinde yıkıyoruz ve bir servis tabağına ayırıyoruz. Bitti mi? hayır!

Ayırdığımız bu yumurtaların üzerine bir miktar limon sıkıyoruz. Taze soğan ve siyah zeytin ise yanında tatlandırıcı katık olarak soframızda ve son olarak da kırmızı şarabımız ile afiyetle yiyoruz.

Oldukça besleyici bir ürün. Özellikle erkekler için bir nevi uyarıcı. Tadı ise normal balık yumurtasından daha farklı ve enteresan. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.


Uyarıcı not:

Her deniz kestanesinin içinde yumurta yoktur. İri olanlar ve renkleri siyahtan çok kahve rengi yada tonlarında olanlarda yumurta bulunmaktadır.
 Geceleri Dolunay zamanlarından sonra yumurtaları çoğalır ve ay karanlığına kadar bu yumurtalarını dökerler. Bu yüzden Dolunay zamanlarında daha verimlidir.

Ayağıma Deniz kestanesi battı ne yapmalıyım?

Eğer eliniz yada ayağınıza deniz kestanesi battıysa çözümü zeytinyağıdır. Diz kapağınız gibi eklem bölgelerinizden yaralanmamışsanız, dikenlerin battığı bölgeye zeyinyağı süreceksiniz ve bu bölgeye bu yağı yedireceksiniz. Bir süre sonra dikenin cildinizin üst bölgelerine doğru çıktığını görürsünüz.


1 yorum :