20 Ekim 2014 Pazartesi

Aliexpress mağazasından online alışveriş yapmak


Son zamanlarda artan online alışveriş furyasında dünya devi firmalardan  e-bay ve amazon'a rakip olan bu site hakkında bir kaç püf noktası vereceğim. Sıkı durun.

- Öncelikle ne almayı ve ne kadar almayı planlıyorsunuz?
- Alacağınız ürünün replikasını yani sahtesini kullanmadan ayırtedebilir misiniz?
- Alacağınız ürün size ne kadar süre içerisinde ulaşmalı? Zaman sınırlamanız var mı?
- Alacağınız ürünün fiyatı 100$ veya üzerinde mi?


Bu sorulara cevabınızı verdikten sonra sıra sitenin içeriğini kontrol etmeye geldi. Öncelikle şunu belirtmek isterim Aliexpress sitesi Türkçe dil desteği vermektedir. Siteye kayıt olduktan sonra Ayarlar kısmından dil seçeneğini Türkçe yaparak işe başlayalım.

Türkçe seçeneği aktif. Sitenin arayüzü Türkçe oldu. Elbette çok başarılı bir çeviri ile karşılaşmayacaksınız ancak bu size hayli hayli yeter.


Almak istediğiniz ürünün ağırlığı, ebatı oldukça önemli bir husus. Açıkçası bir çamaşır makinesı yada ütü falan almaya çalışmanız biraz mantıksız.
Ürünün sahte olup olmadığını anlamanızda önemli bir konu. Satıcı ile dialog kurmadan önce satıcının daha önce sattığı müşterilerin yorumları bu konuda oldukça önemli.

Eğer bir ürün almayı planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk husus satıcının profilinde yer alan mavi renkli elmaslar ve satın alacağınız ürün hakkında yorum yapmış olan kullanıcılar.

Ürünümüzü belirledik. Satıcı güvenilir ve ürün hakkında yapılan yorumlar olumlu. Siparişinizi vermeden önce iki hususa dikkat edin.

Satıcıya bir mail yada site üzerinden mesaj ile ürünün orjinal olmadığını farkettiğinizde geri iadesini yapacak mısınız sorusunu mutlaka sorun.

Bu soru öncelikle kayıt altına alınacağı gibi sorunun cevabı evet ise herhangi bir aksilikte Aliexpress size paranızı geri öder. Eğer bu sorunun cevabı hayır ise zaten siz o ürünü kesinlikle almayacaksınızdır.

Bir diğer ayrıntı. Satıcıya iade hakkında soru sorduktan sonra satıcıya kargo paketine ürün için gift şeçeneğini işaretlemesini ve fiyatının da gümrükte sorun olmayacak derecede düşürülmesini talep edin. Bu satıcı için ekstra zaman yada para kaybı olmayacağı için sıkıntı olmaz. Ancak bu seçenekleri hatırlatmazsanız da bunun ceremesini siz çekersiniz. Çünkü gümrükte gift yani hediye paketleri ve 100$ altı faturaları çok fazla incelemezler.

Ürünün siparişini verdiniz sırada kargo bilgileri var. Gayet açıklayıcı ve sade bir adres belirtin. Adresi tanımlarken Türkçe karakter kullanmayın. Kargo şirketi olarak karşınıza 2 seçenek çıkacaktır. Bunlardan bir tanesi ücretli diğeri ücretsiz olan seçenek.

Ücretli seçeneği oldukça yüksek bir miktar tutyor. Ürün elinize çabuk ulaşır ancak ödediğiniz kargo bedeli aldığınız ürünün yarısına eş değerde olacağı için hızlı teslimatı aklınızdan çıkarın. Ücretli kargo'nun bir diğer olumsuz yanı Gümrük süreci oldukça sıkıntılı geçer. Normal şartlarda sorunsuz elinize ulaşacak bir ürünün gümrükte takılma yada ek vergi ile teslimatı olasıdır.

Peki kargo için ücretsiz seçeneği seçtik. Ürün ne kadar sürede elime ulaşır diyorsanız da minumum 10 gün ile 29 gün gibi bir bekleme durumunuz olacaktır.

İyi alışverişler.


0 yorum :

Yorum Gönder